Kostendekkend

Bij het bepalen van jouw uurtarief is het als (startende) ondernemer noodzakelijk, dat het tarief minimaal jouw (bedrijfs-)kosten dekt. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat het je geld gaat kosten. En wat veel (startende) ondernemers vergeten, is dat je bij het bepalen van het juiste tarief ook rekening moet houden met:

Privé uitgaven

Zakelijke kosten

Btw

Inkomstenbelasting

Niet declarabele uren

Vakantiegeld

Oudedagsvoorziening

Arbeidsongeschiktheid


Voordat je jouw tarief kunt vaststellen, moet je een duidelijk beeld hebben van jouw zakelijke kosten. Dit omvat zowel vaste kosten (zoals huur, verzekeringen, boekhouder en abonnementen) als variabele kosten (zoals materiaal, marketing en reiskosten). Maak een lijst van al deze kosten en bereken hoeveel je maandelijks minmaal moet verdienen om deze kosten te dekken.

Naast het dekken van de genoemde zakelijke kosten, wil je natuurlijk ook een inkomen genereren dat voldoet aan jouw levensstandaard. Overweeg wat je nodig hebt om comfortabel te leven en spaargeld op te bouwen voor toekomstige doelen. Houd ook rekening met belastingen, pensioenbijdragen en onvoorziene uitgaven.

Heb je een goed beeld van al jouw zakelijke kosten en de benodigde inkomsten om privé van te kunnen leven, maak daarna dan een schatting van jouw beschikbare uren. Een jaar heeft namelijk maar een beperkt aantal werkbare uren. Dit omvat de tijd die je declarabel/ tegen betaling beschikbaar bent, exclusief administratieve taken, vakantie en ziekteverlof.

Stel vervolgens vast hoeveel uren je realistisch kunt werken in een jaar. Zo kom je uiteindelijk tot de volgende rekensom:

Benodigde uurtarief = jouw benodigde omzet : aantal declarabele uren

Maar nu ben je er nog niet. Want een goed uurtarief is naast kostendekkend ook nog winstgevend.

Winstgevend

Eén van de definities van het ondernemerschap is dat je winst gaat maken. Want zonder winst heeft jouw bedrijf geen bestaansrecht. Winst is namelijk noodzakelijk voor de continuïteit en de levensvatbaarheid.

Winst gebruik je als ondernemer vaak om jouw bedrijf, product en/of dienst door te ontwikkelen. Door jouw aanbod actueel te houden en verder te ontwikkelen zorg je ervoor dat jouw bedrijf aantrekkelijk blijft voor jouw (toekomstige) klant. Maar denk bijvoorbeeld ook aan:

Schuldaflossing wanneer je met jouw bedrijf leningen bent aangegaan bij de start van de onderneming.

Het reserveren van middelen voor noodgevallen of toekomstige investeringen of uitgaven.

Het betalen van belastingen. Je kunt jouw winst namelijk niet volledig spenderen.

Dus ga na een goed jaar niet direct een keer extra op vakantie, maar denk goed na over de bestemming (van het geld) 😉.

Uurtarief calculator

Bereken hier jouw minimaal benodigde uurtarief!

 

Marktconform

Tot slot zorgt een solide kennis over de opbouw van jouw uurtarief er ook voor dat het door jou benodigde tarief ook passend is binnen de markt waarbinnen je actief bent. Het is namelijk belangrijk om jezelf niet uit de markt te prijzen. Daarmee bedoel ik niet dat je te duur bent, maar veel startende ondernemers hebben de neiging om in het begin ‘te’ goedkoop te zijn.

Zorg er dus ook voor dat je de tarieven die andere professionals in jouw vakgebied vragen in beeld krijgt. Dit geeft je een idee van wat de markt bereid is te betalen voor vergelijkbare diensten. Let op professionals met vergelijkbare ervaring en kwalificaties.

Het bepalen van het juiste uurtarief vereist zorgvuldige overweging en planning. Het is een balans tussen het waarborgen van een redelijke vergoeding voor je diensten en concurrerend blijven op de markt. En wanneer jij goed hebt nagedacht over jouw uurtarief, dan:

Kom je zelfverzekerd over in de onderhandelingen

Krijg je eerder de klus, door jouw zelfverzekerdheid

Door deze tips te volgen en je tarief op een strategische manier te bepalen, kun je je kansen op succes als ondernemer vergroten. Om met deze tips direct aan de slag te gaan, hebben wij speciaal voor jou een uurtarief calculator ontwikkeld. Deze vind je hiernaast. Hier kan je alle besproken stappen doorlopen en kan je direct jouw berekening maken. Veel succes.

Blogger:

Joeri Goede | Initiatiefnemer

Joeri Goede is initiatiefnemer van Stichting Startersloket en begeleidt jaarlijks honderden (startende) ondernemers. Hij zoekt graag samen met jou naar de verbinding voor een mooie samenwerking. Joeri was jarenlang adviseur bij de Kamer van Koophandel en heeft sinds die tijd een groot netwerk opgebouwd.

Terug naar overzicht