U mag als niet-overheid het BSN van iemand vragen en bewaren:

  • als u een erkende zorgverlener bent (bijvoorbeeld tandarts, apotheker of zorgverzekeraar) om de zorgvrager te identificeren
  • als u een een loonadministratie heeft
  • voor de administratie in het onderwijs

BSN in uw loonadministratie

Neemt u een nieuwe werknemer in dienst? Dan moet u het BSN van die werknemer opnemen in uw loonadministratie. Als uitlener en onderaannemer mag u het BSN van een werknemer doorgeven aan de inlener/hoofdaannemer.

Neemt u een nieuwe werknemer aan uit het buitenland zonder BSN? Dan moet de werknemer afhankelijk van de lengte van het verblijf in Nederland:

BSN in de zorg, kinderopvang en woningverhuur

Kinderopvangorganisaties zijn voor de kinderopvangtoeslag verplicht ouders te vragen naar hun BSN en dat van hun kind.

Zorgverzekeraars en verhuurders van woningen hebben de BSN nodig voor de zorg- en huurtoeslag.

Zorgaanbieders, indicatieorganen en zorgverzekeraars gebruiken het BSN bij het uitwisselen van gegevens over patiënten of cliënten.

BSN in het onderwijs

In het onderwijs heet het BSN het persoonsgebonden nummer (PGN) of onderwijsnummer. Scholen gebruiken dit nummer voor hun administratie. Heeft een kind op uw school (nog) geen BSN, bijvoorbeeld omdat het kind niet in Nederland woont? Dan kan DUO een tijdelijk onderwijsnummer aanmaken.

Agenda

Online
15 september

Sterk starten met je eigen bedrijf

19.00 uur
Online

Handboek ondernemen Belastingdienst

Download hier de meest recente versie van het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst en lees handige tips, informatie en handvatten om succesvol te ondernemen. Klik hier voor de versie van vorig jaar bij onze downloads.

Terug naar overzicht