Elke provincie heeft een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij. Deze ROM’s hebben de doelstelling de regionale en lokale economie te versterken.
Regionale ontwikkelingsmaatschappijen zijn ooit opgericht om de economische achterstand van een regio op te lossen. Tegenwoordig zetten zij zich in voor het versterken van de regionale economie in het algemeen. De ROM’s laten ondernemers innoveren, investeren en internationaliseren zodat zij sneller kunnen groeien. Zo zorgen we voor de duurzame groei van de regionale economie en werkgelegenheid.
De ROM’s investeren vooral in innovatieve en snelgroeiende, regionale bedrijven en zij herstructureren bedrijventerreinen. Ze verstrekken risicokapitaal aan ondernemers en kunnen zelfs aandeelhouder worden in deze bedrijven. Daarnaast begeleiden ze ondernemers in hun bedrijfsvoering en stimuleren zij ondernemers om zich in de regio te vestigen. Ook trekken de ROM’s buitenlandse bedrijven naar hun regio en helpen ze regionale bedrijven als die de buitenlandse markt op willen.
Ze verstrekken risicokapitaal aan ondernemers en kunnen zelfs aandeelhouder worden in deze bedrijven. Daarnaast begeleiden ze ondernemers in hun bedrijfsvoering en stimuleren zij ondernemers om zich in de regio te vestigen.
Er bestaan verschillen in budget per provincie. Ook de voorwaarden om in aanmerking te komen zijn verschillend per ROM. Kijk voor de diverse mogelijkheden binnen uw provincie en de wijze van aanvragen op:
Bekijk de criteria van financiers. Gebruik indien nodig het stroomschema financiering om een passende alternatieve financieringsvorm te selecteren.
Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen u op weg.
Het CBS is samen met de Kamer van Koophandel volop bezig met de voorbereidingen van de herziening van de Standaard Bedrijfsindeling(SBI). De verwachting is dat de hernieuwde SBI per september 2025 geïntroduceerd zal worden en stap voor stap zal worden doorgevoerd. Check jouw bedrijfsgegevens in het handelsregister om ervoor te zorgen dat je de juiste SBI-code krijgt toegewezen.
Als startende ondernemer kan het lastig zijn om de juiste prijs voor je product of dienst te bepalen. Je wilt niet te goedkoop zijn, maar je wilt ook jezelf niet uit de markt prijzen omdat je te duur wordt gevonden. Vaak wordt de discussie gevoerd over kosten, prijs en waarde. Drie begrippen die regelmatig door elkaar worden gehaald. In deze blog vertel ik je hoe je hier als (startende) ondernemer mee om kunt gaan. Je gaat daarbij ontdekken hoe je met deze kennis jouw bedrijf succesvoller kunt maken.