U betaalt overdrachtsbelasting als u:
De overdrachtsbelasting kunt u niet aftrekken als kosten van uw onderneming. U telt de overdrachtsbelasting op bij de boekwaarde van de onroerende zaak. Over deze waarde schrijft u af. Op onbebouwde grond schrijft u niet af.
Als een notaris bij de overdracht van een onroerende zaak een akte opmaakt, hoeft u niets te doen. De notaris doet namens u aangifte en betaalt ook de overdrachtsbelasting. Als er geen notariële akte wordt gemaakt, moet u zelf aangifte doen van de overdrachtsbelasting en deze betalen. U moet dit binnen 1 maand doen nadat u eigenaar bent geworden. Het aangifteformulier hiervoor vraagt u aan bij de BelastingTelefoon.
Soms kunt u een vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen. Bijvoorbeeld als u ook omzetbelasting betaalt of als u een pand inbrengt in een onderneming.
In sommige gevallen betaalt u geen overdrachtsbelasting. Zoals wanneer u de onroerende zaken erft of krijgt uit een scheiding.
Heeft u overdrachtsbelasting betaald, maar bent u het niet eens met het berekende bedrag? Dan kunt u bezwaar maken tegen de overdrachtsbelasting. U moet uw bezwaar maken binnen 6 weken na betaling van de belasting.
Download hier de meest recente versie van het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst en lees handige tips, informatie en handvatten om succesvol te ondernemen. Klik hier voor de versie van vorig jaar bij onze downloads.
Het CBS is samen met de Kamer van Koophandel volop bezig met de voorbereidingen van de herziening van de Standaard Bedrijfsindeling(SBI). De verwachting is dat de hernieuwde SBI per september 2025 geïntroduceerd zal worden en stap voor stap zal worden doorgevoerd. Check jouw bedrijfsgegevens in het handelsregister om ervoor te zorgen dat je de juiste SBI-code krijgt toegewezen.