Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat u als minderjarige ondernemer alleen rechtshandelingen mag verrichten als u toestemming heeft van uw wettelijke vertegenwoordigers. Dit zijn uw ouders of voogd. U bent handelingsonbekwaam zolang u nog geen 18 jaar bent.
Met handlichting wordt u deels handelingsbekwaam. U krijgt de bevoegdheden van een meerderjarige. Dit betekent dat u een aantal dingen zelf mag beslissen en regelen binnen uw bedrijf. Handelingen die u uitvoert met handlichting worden daarmee onaantastbaar. Dit betekent dat uw ouders of voogd deze handelingen niet kunnen terugdraaien. Bijvoorbeeld als u spullen bestelt bij een leverancier of een shop opent op een online platform.
De handlichting geldt alleen voor beslissingen voor uw bedrijf. Voor privébeslissingen geldt de handlichting niet. Daarvoor heeft u tot uw 18e nog steeds toestemming nodig van uw ouders of voogd.
Zonder handlichting moet u voor iedere rechtshandeling toestemming vragen aan uw ouders of voogd. Doet u dat niet, dan kunnen zij uw beslissingen tot 3 jaar later terugdraaien.
Het gaat over beslissingen en taken die minder gewoon zijn voor een minderjarige, zoals:
Met een handlichting mag u zonder toestemming deze rechtshandelingen verrichten. Wel bent u zelf aansprakelijk voor de gevolgen ervan. Bijvoorbeeld als u schade of schulden veroorzaakt.
In principe mag u met een handlichting alles doen wat een andere ondernemer ook mag doen. Maar de kantonrechter, uw ouders of voogd, en u kunnen ervoor kiezen om uw rechten in de handlichting te beperken. Dit noemen we beperkende bepalingen. Bijvoorbeeld dat u niet zelf een bedrijfspand mag kopen.
U mag niet beschikken over registergoederen (bijvoorbeeld een winkelpand of grond) en effecten (bijvoorbeeld aandelen of obligaties). Ook mag u geen hypotheek afsluiten. Ook al heeft u handlichting. Hiervoor moet u meerderjarig zijn.
Als u 16 of 17 jaar bent kunt u met toestemming van uw ouders of voogd een verzoek indienen bij de rechtbank in uw regio. In dit verzoek staan onder andere:
Een handlichting is een officiële beslissing van een rechter. Dit heet een beschikking. Deze beschikking moet u publiceren in 2 dagbladen en in de Staatscourant. U betaalt de kosten voor deze publicaties en de kosten voor de rechtbank. De kosten verschillen per regio en per dagblad. Deze kosten liggen tussen de € 1.000 en 1.500.
Nadat uw verzoek is goedgekeurd door de rechtbank, krijgt u een officiële kopie mee van uw handlichting. Die kunt u aan anderen laten zien als bewijs dat ze zelf mag beslissen en handelen. Bijvoorbeeld aan leveranciers, klanten of een bank.
Het CBS is samen met de Kamer van Koophandel volop bezig met de voorbereidingen van de herziening van de Standaard Bedrijfsindeling(SBI). De verwachting is dat de hernieuwde SBI per september 2025 geïntroduceerd zal worden en stap voor stap zal worden doorgevoerd. Check jouw bedrijfsgegevens in het handelsregister om ervoor te zorgen dat je de juiste SBI-code krijgt toegewezen.