Bij een joint venture blijven beide ondernemingen zelfstandig en blijven beide bedrijven ook onafhankelijk van elkaar bestaan. Ook is er bij een joint venture geen sprake van een meerderheidsbelang.
Een voorbeeld van een joint venture is Senseo: een initiatief van Douwe Egberts en Philips. Maar een joint venture kan ook tijdelijk zijn, bij bijvoorbeeld een project. De deelnemers spreken af wie wat inbrengt aan kennis, personeel en/of financiële middelen in. Je kunt een joint venture ook starten als je een financiële partner zoekt omdat je zelf niet voldoende financiële middelen hebt: je splitst immers de investering.
Doorgaans worden in ieder geval onderstaande onderwerpen besproken:
Een joint venture kan in allerlei rechtsvormen worden opgericht: het kan in een bv, maar ook een vof, al is bij de laatste het risico voor beide partijen wat groter. Bij een vof zijn beide partijen ook vanuit hun eigen bedrijven hoofdelijk aansprakelijk. Bij schulden kunnen schuldeisers dit verhalen op de oorspronkelijke ondernemingen. Vaak wordt er dus gekozen voor een aparte bv, waarbij dit niet het geval is.
Bij een joint venture zijn schriftelijke afspraken van groot belang, zorg dus dat je dit goed op orde hebt voor je een samenwerking aan gaat. In onze kennisbank vind je handige overeenkomsten en voorwaarden die je kunt gebruiken. Wil je er zeker van zijn dat jouw overeenkomsten afgestemd zijn op jouw situatie, kun je er ook voor kiezen om dit uit te besteden. Schakel hiervoor een jurist of advocaat in of neem contact op met de adviseurs van het Startersloket.