Voor je start als ondernemer, dien je eerst te onderzoeken of ondernemen wel iets voor jou is. Deze stappen moet je ondernemen als je start met jouw onderneming vanuit de WIA of Ziektewet:
Tijdens de onderzoeksperiode onderzoek je de haalbaarheid van je plannen. Je maakt een ondernemingsplan waarin je onderzoekt hoe je de financiering van jouw onderneming voor elkaar krijgt, waar je je gaat vestigen en welke vergunningen of verzekeringen je nodig hebt. Lees hier meer over het maken van een ondernemingsplan.
Het UWV kan jou op diverse manieren financieel helpen als je wilt starten terwijl je arbeidsongeschikt bent.
Je kunt een lening krijgen van het UWV. Dit kan alleen als het via de bank, een particulier of kredietverstrekkers niet lukt. Je moet voldoen aan bepaalde voorwaarden en kunt kiezen uit twee kredieten: het starterskrediet of het voorbereidingskrediet.
Starterskrediet
Met het starterskrediet kan het UWV borg staan voor een lening van een commerciële bank of kan het UWV je een bedrag lenen (het een maximum van € 10.000). Je moet dan wel voldoen aan de algemene voorwaarden, waaronder: je woont en werkt in Nederland, bent in het bezit van een BKR-verklaring en je ziekte/handicap duurt naar verwachting minstens een jaar. Lees hier de algemene voorwaarden voor het starterskrediet. Het UWV beslist binnen 8 weken na jouw aanvraag ingediend is of je er recht op hebt.
Voorbereidingskrediet
Een andere optie is het voorbereidingskrediet. Dit betekent dat je kosten kunt declareren om de start van jouw bedrijf te financieren. Je moet dus de kosten eerst zelf betalen, waarna je het kunt declareren. Het voorbereidingskrediet is een lening, net als het starterskrediet. Je betaalt beide leningen binnen 10 jaar terug met een rente van 8%.
Voorzieningen
Heb je voorzieningen nodig om jouw werk als zelfstandig ondernemer te kunnen uitvoeren, zoals een aanpassing op de werkplek, een begeleider (zoals een gebarentolk) of aangepast werkgereedschap? Via Mijn UWV kun je een aanvraag doen tot vergoeding van deze voorziening(en) via deze link. Heb je andere hulpmiddelen nodig die niet per se met je werk te maken hebben, dan kun je dit wellicht aanvragen bij je gemeente of zorgverzekering.
Aanvulling
Het kan ook zijn dat je recht hebt op een aanvulling op jouw inkomen: je kunt deze maximaal de eerste vier jaar van jouw bestaan als zelfstandig ondernemer krijgen.
Wat jij verdient met jouw inkomsten als zelfstandig ondernemer wordt met jouw uitkering verrekend. Als je winst maakt kan jouw uitkering dus aangepast worden: zo voorkom je dat je naderhand het UWV moet terugbetalen.
Besluit je te stoppen met je bedrijf? Dan beoordeelt het UWV of je inderdaad niet meer kunt werken. Wellicht is het percentage arbeidsongeschiktheid gewijzigd en wordt je uitkering hierop aangepast of stopgezet.
Als jouw arbeidsongeschiktheidsuitkering stopt, krijg je misschien een WW-uitkering. Wil je voor jezelf beginnen vanuit de WW? Download dan onderstaande whitepaper.
Bron: UWV.
We hebben natuurlijk allemaal wel eens een regenboog gezien. Een wonderlijk en kleurrijk fenomeen. Heel vaak wordt er bij het zien van een regenboog gezegd dat er een pot goud aan het einde te vinden is. Helaas is dit niet het geval. In deze blog leg ik uit wat het regenboogsyndroom inhoud en wat dit te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.