Steeds meer zzp’ers sparen en beleggen om het risico van arbeidsongeschiktheid af te dekken. Het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) groeit nauwelijks.
Er moet een einde komen aan de uitwassen van zzp'ers in de zorg, die eigenlijk werk doen van mensen in loondienst. Drie ministeries kondigen nu aan dat ze de regels tegen schijnzelfstandigheid strenger gaan handhaven.
Per 1 juli krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Wij hebben de belangrijkste wetswijzigingen voor jou op een rij gezet in onderstaand overzicht.
In Nederland hebben we sinds 1 april 2023 2.356.554 bedrijven. Op 1 april 2022 waren dat er nog 2.226.932. Een groei van 129.622 bedrijven ofwel een stijging van 5,8 procent. Deze groei vindt vooral plaatsvindt in de segmenten zzp en parttime zzp. Van het totaal aantal bedrijven in Nederlands wordt ruim 70 procent gevormd door (parttime) zzp’ers.
Het aantal zelfstandig ondernemers dat voorstander is van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), neemt af. Dat concludeert de Knab-bank op basis van eigen onderzoek onder 1500 zelfstandige ondernemers.
Ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel (zzp) kunnen voor hun aangifte winstdeel Inkomstenbelasting via Mijn Belastingdienst voortaan gebruikmaken van boekhoudsoftware waarin de module Automatische Winstaangifte (AWA) is verwerkt.
De opmars van zzp'ers in Nederland is een onomkeerbaar feit, zo stelt VZN-voorzitter Cristel van de Ven in deze blog. Een oplossing is volgens haar dan ook niet om personeel in de oude arbeidscontracten te dwingen.
De invoering van de Omgevingswet is voor de vijfde keer uitgesteld. De verwachting is dat de wet nu in januari 2024 in werking treed. Door het uitstellen krijgen gemeente en het bedrijfsleven genoeg tijd om zich voor te bereiden op deze ingrijpende wetsaanpassing.
Van alle ondernemingen valt op dit moment 70% in de categorie zzp. In 2013 was dat nog 59%. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de KVK Bedrijvendynamiek.
Het wordt voor organisaties moeilijker om zzp'ers in te huren. Een schilder inhuren kan straks nog wel, maar bij het inhuren van bijvoorbeeld een zelfstandig docent of verpleeghulp wordt de situatie anders. Die maakt namelijk gebruik van de faciliteiten van de werkgever en dat mag straks niet meer, blijkt uit een brief die minister Van Gennip (Werkgelegenheid) en staatssecretaris Van Rij (Belastingdienst) aan de Tweede Kamer hebben gestuurd
Bijna 65 procent van de nieuw opgerichte bedrijven in 2015 bestond vijf jaar later nog steeds. De kans dat een bedrijf na vijf jaar bestaat is daarmee groter geworden; van de in 2010 opgerichte bedrijven bestond in 2015 nog 56 procent. Ook voor nieuwe werkgevers steeg de kans dat ze vijf jaar later nog steeds werkgever zijn. Dat blijkt uit nieuwe door het CBS ontwikkelde StatLinetabellen over bedrijvendemografie.
Vanaf 1 januari 2023 krijg je te maken met nieuwe wetten en regels. Zo gaat de zelfstandigenaftrek fors omlaag en stopt de opbouw van de fiscale oudedagsreserve. Daarnaast wil de regering het makkelijker maken voor ouders met jonge kinderen om te blijven werken. Daarom hangt in 2023 de hoogte van de toeslag voor kinderopvang hangt niet meer af van het aantal gewerkte uren. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers.
Het aantal ondernemers in de geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2017 stonden bijna 13.000 ondernemers in de geestelijke gezondheidszorg ingeschreven bij Kamer van Koophandel (KVK). Dit jaar zijn het er bijna 17.400.
Met een aantal maatregelen om meer zzp’ers pensioen te laten opbouwen, wil minister Schouten (Pensioenen) de gunst van PvdA en GL behouden. Een pensioenplicht gaat de minister te ver, maar op andere punten komt ze de linkse partijen wel tegemoet.
Zelfstandigen krijgen het de komende jaren financieel zwaar door een aantal fiscale veranderingen. Niet alleen wordt de zelfstandigenaftrek bijna helemaal afgeschaft in 2027, ook verdwijnt komend jaar de fiscale oudedagsreserve (FOR) en wordt afscheid genomen van de middelingsregeling. Alle maatregelen samen kan het afhankelijk van de omzet honderden tot duizenden euro's schelen. Vijf vragen en antwoorden over de veranderingen.